Nejznámější květnovou kyperskou
slavností je Festival růží v Agrosu. Damascénská růže se
zde pěstuje od konce devatenáctého století, ale výroba produktů z růží
jako je růžová voda či olej začala až po první světové válce. Květen
zaplavuje celou oblast omamnou vůní a pro hosty festivalu je připravena řada
aktivit. Především je to sběr okvětních lístků a seznámení se
s procesem jejich zpracování na růžovou vodu, olej, ale i brandy či
likér. Růžová voda má zvláštní symboliku – používá se při všech
slavnostních obřadech – doma na uvítání hostí, při svatbách
i křtech. Součástí festivalu jsou i přednášky a semináře
o pěstování růží, o jejich léčivých účincích i o jejich
využití v gastronomii, ostatně tradiční kuchyni lze ochutnat na místě.
A nesmíme zapomenout na to, co růže znamená, na její symboliku, jejíž
historie sahá do starověku a míří až k bohyni Afroditě, která je
s Kyprem nerozlučně spjata.
Festival se koná od 18. do 26. května.