San´á – je to ta pravá arabská poezie? Pravá
Arábie?
Nepochybně ano, San´á je městem „perníkových chaloupek“, takovou
architekturu nikde jinde na Blízkém východě ani na světě nenajdete.
Zamilovala jsem si pravou orientální atmosféru starého arabského města,
jeho trhy, volání prodavačů, úzké uličky, vůni koření a
grilovaného masa.
A kdy člověk poprvé narazí na kát? Kdy si uvědomí, že je
v království kátu? V ulicích Jemenu prý nenarazíte na psí exkrementy,
zato je všude plno zelených fleků…
Na kát narazíte už při vstupu do země a během prvních kroků Jemenem.
Nezáleží na tom, zda je den či noc, vždy narazíte na lidi, kteří
kátují, strážníky, kteří mají noční službu, taxikáře, kteří se
kátem udržují v bdělosti. Kát je ve společnosti všudypřítomný.
Proč právě kát? Proč jste zvolila kát za téma své
disertační práce?
Než jsem letěla do Jemenu poprvé, vyhledávala jsem si informace o kátu a
věděla, že se jedná o jedinečný jev jemenské společnosti. Hodně
článků bylo cestopisných, stručné popisy kátových dýchánků jsou
i v turistických průvodcích, odborné materiály se většinou zabývaly
dopady užívání kátu na člověka z hlediska lékařského, ale málokde
jsem narazila na analýzy toho, jaký má kát význam pro jemenskou
společnost, jaké jsou sociální dopady kátování, dále například jaká
témata se diskutují během dlouhých hodin žvýkání, to vše jsem se
rozhodla podrobněji zkoumat v Jemenu a zpracovat ve své
disertační práci.
Záznamy o pěstování kátu v Jemenu sahají až do
15. století. Kátování ale tehdy nebylo zdaleka rozšířené jako
v současnosti, spíše bylo zábavou pouze bohatší vrstvy společnosti. Ke
změně údajně došlo v 70. letech minulého století, kdy množství
jemenských mužů odcházelo za prací do Saúdské Arábie, jejich životní
úroveň se zvyšovala a kát se stal dostupný. Tak se kátování stalo praxí
všech vrstev společnosti. V tomto směru je možné vnímat rozměr
kátování v Jemenu nikoli jako nějakou tradiční záležitost, ale široký
úpadek.
V 70. letech se zlepšovala finanční situace jemenských rodin a rozvíjela
se celá jemenská ekonomika. Hospodářský vzestup umožnil budování
infrastruktury, rozvoj dopravy a také nákup moderních zemědělských
strojů, čímž se zjednodušily a zkrátily práce na polích, které dříve
trvaly podstatně déle. Jemenci si najednou mohli dovolit půl dne nic
nedělat, vše, co potřebovali, zvládli do oběda a po druhé hodině měli
čas věnovat se společenským aktivitám. Zvrat v ekonomickém vzestupu
nastal v devadesátých letech, kdy prezident Sálih nesouhlasil
s přítomností amerických vojsk v Zálivu, na což reagovala Saúdská
Arábie a další státy tím, že Jemence vyhostily. V Jemenu se tak najednou
ocitl milion navrátilců bez práce a s omezenými možnostmi práci získat.
Přestože jsou na tom v současnosti lidé ekonomicky bídně a pracovních
příležitostí je málo, nadále tráví těch svých pět hodin žvýkáním
kátu. Mnozí mladí lidé jsou apatičtí a kát je pro ně způsob, jak zabít
čas, který by ovšem mohli věnovat například studiu cizích jazyků a
aktivnímu hledání práce. Navíc mladým lidem chybí aktivní společenský
život, v San´á nejsou například kina, posilovny, plovárny a
sportoviště. Chybí cílevědomost a úvahy, jak vylepšit své vyhlídky do
budoucna, mnozí Jemenci v tomto směru neuvažují.
Mafradž
WHO potvrdila, že kát není nutné zakazovat ani kontrolovat, že
potenciál pro jeho zneužití a závislost je nízký. A nedoporučuje
zařazení kátu na seznam hlídaných drog. V sousedních arabských státech
je ale zakázán. Kde je rozpor?
Ve výkladu Koránu. V Saúdské Arábii odkazují na verše Koránu, v nichž
jsou nařízení, že věřící nesmí užívat látky, které ovlivňují
mysl. V Jemenu je ale kát dlouhodobou součástí kultury a Jemenci odmítají
tvrzení, že by kát ovlivňoval mysl a chování člověka jako alkohol
nebo drogy.
Četl jsem na internetu stížnosti muslimských žen na časté
žvýkání kátu. Ozývají se právě ženy, manželky a matky, nejvíce proti
kátu?
Nemyslím, že by ženy nesly prapor boje proti kátu, hodně jemenských žen
žvýká a další to berou tak, že manžel žvýká, co s tím mám dělat…
jsou s tím smířené. Spíše je to mladá generace, která si začíná
uvědomovat, kam rozsáhlé užívání kátu může společnost zavést.
Kátují tedy muži i ženy. A kátují i děti? V kolika letech
začínají s kátem?
Kátovat většinou začínají kolem patnáctého roku. Důvodem bývají
i nějaké zkoušky, na které se připravují, protože kát jim pomáhá
zůstat vzhůru. Na ulici ale uvidíte žvýkat i desetileté, dvanáctileté
děti. Jeden známý, jehož rodina vlastní rozsáhlá kátová pole, mi
vyprávěl, že kátuje dokonce od sedmi let. Je to podobné jako u nás, když
má dítě přístup k cigaretám, začíná experimentovat už
v mladším věku.
Kátový dýchánek
Když chce cizinec vyzkoušet kátování, jsou k němu Jemenci
vstřícní?
Určitě, Jemenci mají úžasnou náturu, jsou milí, vstřícní a rádi
pomohou. S pozváním na kát se setká každý cizinec, a protože je
nezkušený, nemusí kát kupovat a lístky dostane od svých hostitelů.
Jemenci mají obvykle svého stálého prodavače, přesto, pokud s nimi
půjdete na trh s kátem, zažijete tradiční handrkování o cenu,
většinou to končí tak, že kupující položí o něco méně, než
prodavač požaduje, a odejde. To je takový kolorit prodeje kátu. Nejčastěji
se kát kupuje před obědem, ve staré San´á jsou trhy, kde mají takové
budky, metr na metr, Jemenci totiž bývají drobní a tak se tam skrčení
vejdou, v nich prodávají balíčky kátu. Já jsem s doprovodem nejčastěji
chodila kupovat na súk Anqád, je tam velké parkoviště, kde jsou na korbách
aut balíky kátu, prodávají nejlacinější i dražší. V San´á se
nejčastěji prodává na trzích druh hamdání, který mi chutnal nejvíce.
Existují ovšem i trhy, kde se prodávají pouze dražší typy kátu a kde
nekoupíte balení pod 50 dolarů. Levnou záležitostí kát není. Kát
nechoďte kupovat sám, vždy s někým z místních, oni poznají kvalitní
zboží, vědí, kolik který druh stojí, nezkušeného cizince prodavači
oberou. V Jemenu se říká, že byste nikdy neměl věřit dvěma lidem –
prodavači kátu a řezníkovi. To hovoří za vše.
Pro turistu – prožvýkat s Jemenci odpoledne, je to
romantika?
Romantikou bych to nenazvala, zvláště když někdo hovoří s plnými ústy
zelených lístků, to příliš romanticky nevypadá. Nejčastějším místem
pro kátové dýchánky bývá přízemí domu a tzv. mafradž, kde se
většinou žvýká ve dnech volna, je to vyšší část domu, odkud je
nádherný výhled na celé okolí, právě v tom můžeme objevovat prvky té
romantiky, protože výhled na starou San´á, na ty perníkové chaloupky, je
prostě neopakovatelný.
Je pro začátečníka technicky náročné žvýkat
kát?
První pokusy jsou opravdu obtížné, je to technicky náročné a nějakou
dobu trvá, než si člověk zvykne mít v ústech množství lístků.
Zpočátku je lepší posouvat je dopředu, protože když jste nezkušený a
máte je dále vzadu u stoliček, klouže to do hrdla. A je dobré řádně
lístky rozžvýkat do kašičky, aby nepoškrabaly dáseň. Začátečník
může mít i poněkud namožený jazyk.
Prodej kátu
Je u žvýkání kátu důležitý společenský
kontakt?
Společenský kontakt je v podstatě primárním bodem kátových dýchánků.
Jemenská společnost je hodně konzervativní, muži a ženy kátují
odděleně, rozebírají, co je nového v rodinách, náboženství, politice,
dýchánky fungují jako komunikační uzel, ze kterého se šíří informace,
podobně jako když se u nás chodí v pátek na pivo. Zaujalo mne, že
v jemenské společnosti manželé tráví společně hodně málo času.
Sňatky bývají v Jemenu dohodnuté, budoucí manželé se před svatbou
většinou nevidí. Přesto manželé raději tráví čas žvýkáním kátu
s kamarády, než aby byli doma, navazovali kontakt s manželkami a postupně
je poznávali. Hezky to vyřešil jeden můj známý, který vyhradil čtvrtky
na pravidelné žvýkání se svou manželkou, na nichž se sbližují a více
diskutují o rodině.
Jak kát působí? Je to tak, že nejdříve člověka nastartuje,
odstraní únavu, lépe to myslí, ale po pár hodinách naopak přichází
otupělost, nespavost, nechuť k jídlu, slabost.
Když jsem s kátem začínala, žvýkala jsem nepravidelně a jen půl hodiny
až hodinu. A žádný efekt jsem necítila. Později, když jsem si zvykla na
chuť kátu, což cizinci nějakou dobu trvá, žvýkala jsem 4 až 5 hodin a
cítila ty povzbudivé účinky, jako kdybych vypila několik energetických
nápojů, všechny smysly byly zbystřené. Do fáze otupělosti se dostávají
ti, kteří žvýkají denně, ale spíše to bývá jakési zasnění, kdy
ztichnou a utíkají do svých myšlenek. A představují si, jak by byl život
krásný, co vše by si mohli dovolit, kdyby byli bohatí apod. Říká se, že
nálady v poslední fázi závisejí na druhu kátu, když například někdo
žvýkal kát, který vyrostl u hřbitova, bude smutný, budou ho provázet
špatné myšlenky, může být hašteřivý a dokonce se rozplakat. Obvyklá je
nechuť k jídlu, protože během kátování se pije hodně vody a zkátovaní
lidé jsou vodou zaplnění.
Sběr kátu na poli
Můžete popsat ono kátování? Nejprve se do sytosti najíst,
doporučuje se prý salta, pak asi lístky umýt…
Doporučuje se vydatný oběd, levnější varianta je salta, dražší fahsa,
což je masitá směs s hovězím vývarem. Muži dávají přednost domácí
stravě, navaří jim manželky a oni po obědě odchází kátovat. Protože
nahoře na kopcích, kde se kát pěstuje, fouká vítr, který zvedá prach, je
dobré kát umýt, obchodníci sice tu nejhrubší špínu umyjí, ale vím
v jakém stavu a jak špinavé listy jsou, vyzkoušela jsem totiž i sběr
kátu. Dále se především začátečníkům, to znamená i cizincům,
doporučuje propláchnout kát ještě ve slané vodě, což by mělo zabránit
vzniku nepříjemných aftů v ústech. Kát by se ovšem neměl užívat
vlhký, Jemenci používají na kát speciální síťku, silně s ní
zatočí, aby se odstředila voda, případně vlhčí lístky ještě otřou
třeba o oblečení. Jedná-li se o obyčejné střetnutí přátel a
blízkých, bývá přítomno kolem deseti lidí, nikoli všichni přijdou
najednou, takže kdo přijde později, pozdraví salám alejkum, z pravé
strany podá všem ruku a usadí se. Ve způsobu sezení se může odrážet
společenské postavení, majitel domu či nejvýznamnější hosté, což mohou
být i pozvaní cizinci, sedí na vyvýšených sedačkách. Jinde se toto
rozdělení nerespektuje a každý sedí, kde chce, na matracích, na zemi,
většinou s pokrčeným kolenem a opřený o vysoké polštáře. Nechybí
koš, kam se odhazují lístečky nevhodné ke žvýkání, někdy se házejí
i na koberec, postojem Jemenců je, že koberec slouží jim a ne oni koberci.
Nezbytnou součástí kátování je voda, protože strašně vysychá
v ústech, dokonce i následující den máte sucho v ústech až do oběda,
ráno můžete vypít kolik chcete a vyprahnutých úst se nezbavíte.
Kátování začíná okolo druhé odpoledne a jede se do západu slunce.
Někteří jdou poté domů, jiní ještě musí do práce, takže si zbytek
kátu sbalí a pokračují během práce. Večer se jdou pomodlit, což se
s kátem v ústech nesmí, pokud je kát drahý a chutný, dokonce si ho
vyplivnou do sáčku, pomodlí se, a pokračují.
Jaký je vliv rozsáhlého společenského kátování na
ekonomiku?
Kát potřebuje hodně vody a Jemenci k jeho zavlažování plýtvají
omezenými zdroji, vždyť země trpí nedostatkem vody. Dokonce hrozí, že
San´á bude prvním městem, kterému dojde voda a to se může stát do
dvaceti let, prameny a studny vyschnou. Pro náročnost kátu na vodu je
zakázáno jeho pěstování na ostrově Sokotra, což by zlikvidovalo tamní
specifickou floru. Až když jdete na kátová pole, kde se využívá tolik
vody, že je tam bahno, uvědomíte si, za jakou cenu Jemenci kát pěstují a
že něco není v pořádku, vždyť voda v San´á je drahá. Jemenci kát
pravidelně kupují, čímž pomáhají jemenské ekonomice, denně za něj
utratí obrovský objem peněz v přepočtu kolem dvou miliónů dolarů.
Z hlediska rychlého ekonomického příjmu je pro zemědělce kát
výnosnější než káva a jiné plodiny. Kvalitní jemenská káva je totiž
určena na export a nepěstuje se ve velkém množství.
Kátové lístky
Kolik za kát vydá průměrná jemenská rodina?
Samozřejmě to záleží na tom, kolik si rodina může dovolit utrácet. Já
jsem se pohybovala většinou mezi lidmi, kteří přicházeli do styku
s turisty, nepatřili tedy k nejchudším vrstvám společnosti. Ti si denně
kupovali kát v přepočtu za 100–200 korun, což znamená velkou finanční
zátěž pro rozpočet rodiny. Cena kátu se liší i podle sezóny, v létě
je lacinější, protože prší, v zimě se musí kát kvůli nedostatku
srážek pravidelně zavlažovat, což zvyšuje jeho cenu. Někteří Jemenci se
snaží šetřit, nežvýkají denně, jiní si kát užívají jen
o volných dnech.
A jaké způsobuje pravidelné užívání kátu zdravotní
problémy? Krevní tlak, žaludek, zuby a dásně, ztráta apetitu?
Kát zvyšuje tlak, člověk doslova cítí, jak mu rychleji bije srdce a více
se potí. Šťávy, které jsou v kátu, narušují zubní sklovinu, je ovšem
nutné zdůraznit, že zdaleka ne všichni Jemenci se pečlivě starají
o zubní hygienu, takže to jde ruku v ruce, pokud si pravidelně nečistíte
zuby a k tomu žvýkáte kát, přirozeně zuby nebudou v nejlepším stavu.
Všimla jsem si navíc, že hodně Jemenců je opravdu drobných, metr
šedesát, bývají dost hubení, u dětí bychom někdy mohli mluvit až
o podvýživě. Četla jsem analýzu, že to může být způsobené tím, že
ženy žvýkají kát během těhotenství a nemají po něm chuť k jídlu.
Takže málo jedí a chybí jim v jídelníčku i pestřejší strava.
Další rozhovory na téma islámský svět:
Zora Hesová: Životy
egyptských mužů a žen jsou oddělené
Arabista
Zdeněk Müller o humoru, zahalování i erotice v islámu
Íránistka
Zuzana Kříhová o íránských ženách i mužích
Arabista
Miloš Mendel o víně v islámském světě
Arabista
Pavel Ťupek o Saúdské Arábii
Petr
Kučera vypráví o Turecku minulém i současném
Nakladatel
Charif Bahbouh o arabské kultuře
Dia
Eddin Felfel: S povídačkami o kmenech, které se pobijí mezi sebou, začal
Kaddáfí
Rachid
Khalil: Budoucnost Sýrie je světlá