Turista nesmí čekat ani komfort ani spousty zvěře. Ale stačí
jen dorazit, dívat se na úžasnou africkou přírodu, dýchat teplý vzduch,
splynout s pravěkým rytmem slunečního běhu – a dostaví se African
disease opojení Afrikou a touha se tam vracet. To mi vyprávěl historik
Jan Klíma. Cítíte to podobně? Když zpomalíte a dýcháte teplý
africký vzduch…
Jak kde… v některých afrických pohořích si tato slova dovedu
představit, ale když se toulám po pralese, to jste v prádelně. To
přemýšlím, jak dlouho tam vůbec vydržím. Kdysi jsem si dal předsevzetí,
že v jedné pygmejské vesnici vydržím deset dní. Po třech dnech jsem
utekl, protože jsem už nemohl dýchat a v noci jsem nezamhouřil oči. Ne
všude v Africe splyne Evropan s tím pravěkým rytmem.
Co potřebuje člověk k tomu, aby se v tom kulturně tolik
odlišném prostředí dokázal pohybovat?
Nepochybně množství tolerance a respektu. Nekomunikovat s domorodci
z bělošského úhlu pohledu. Přestože v Africe vše funguje naprosto
odlišně, nesmíme se všemu divit a být z toho špatní. Pokud vyrážím
z měst daleko do přírody mezi na venkově žijící kmeny, vždy mám
místní doprovod. Opravdu se vyplatí a nejen kvůli jazykové bariéře.
Běloch s takovým doprovodem je úplně jinak přijímán, navíc cesta
i méně stojí a nemám na mysli pouze peníze, ale také čas, nervy apod.
Já se vždy na africké cesty dlouhodobě připravuji a základem je právě
spolehlivý doprovod, který mne ve vesnici pozitivně představí a pomůže
s orientací a překladem.
Už se cítíte být „zkušeným Afričanem“. Vyznáte
se?
Ani náhodou. Pochopit Afriku, to je na dlouhou dobu, Afrika je hodně jiný
svět. Jistě, více si troufám, nepotřebuji všude průvodce, odvážím se
na pěší výlet, půjčit si motorku, spát ve vesnicích v chýši. Ale
zdaleka si nedovolím tvrdit, že bych Africe opravdu rozuměl.
Jak se cítí evropský vetřelec v prostředí afrických kmenů na
kamerunském venkově, kde není mnohdy vůbec vítán? Např.
u pygmejů.
Do vesnice pygmejů
mne přivedl jeden z nich a na jeho doporučení jsem si u nich vlastně
koupil „pobyt“. Přivezl jsem dárky, především mýdlo, sůl, whisky,
prostě věci, které se jim buď hodí, nebo po nich touží. Respekt je
nejlepším pomocníkem, dávat najevo pokoru, chodit po špičkách, být
raději tím hloupým nemotorným bělochem a nechat se jimi i trochu vést,
oni to prostředí znají nejlépe. Navíc je to i bavilo, mají smysl pro
humor. A především jsem vyčkal, až náčelník rozdá pokyny. Děti byly
hravé a milé od prvního dne, postupně jsem si získával i chlapy. Ovšem
odjinud jsem byl zvyklý, že se podílíme na jídle, to u pygmejů ani
náhodou. Nedivil jsem se, uvědomoval jsem si, jaká je dřina potravu
v pralese obstarat. Jen jednou ráno jsem otevřel stan a přede mnou stál
chlapeček a držel v ruce zabitého damana a jestli nechci ochutnat, to bylo
jediné pozvání k jídlu u pygmejů a ještě si nejsem jist, že jsem
dobře rozuměl.
Friendly drinking
Ze svého putování Kamerunem si pamatuji setkání s místními
kmenovými vládci, říká se jim fonové.
Když jsem někam večer přijel, musel jsem u fona požádat o povolení
postavit stan na jejich půdě. Jaké byly Vaše zkušenosti?
To je v těchto krajích všude podobné, například u pygmejů jsem musel
čekat na svolení ke vstupu za hranicí vesnice. Nejprve si pečlivě
prohlédli fotografii jedné paní, která z té vesnice pocházela a odešla
za manželem z jiného kmene do města. Ta mi dala svou fotografii jako
doporučení, probrali, zda jsem důvěryhodný a jestli se se mnou budou vůbec
bavit. Poté jsem čekal, jak posoudí a zda zaberou dárky, které jsem
přivezl. A konečně jsem dostal pokyn, tak si bělochu sedni a tady můžeš
postavit stan. Podobný ochranný rituál jsem zažil vícekrát.
Ta fotografie u pygmejů mne překvapuje, z vlastní zkušenosti
vím, že málokde je tolik nebezpečné fotit, jako právě v Kamerunu.
Vypráví se, že mnoho domorodců fotografování odmítá ze strachu, že
ztratí svou duši a že ho fotograf skrze jeho podobu bude ovládat podobně
jako čaroděj např. díky části oblečení či vlasům. V Kamerunu ale
často platí jiné pravidlo – peníze. Měl jste s fotografováním někdy
problémy?
S fotografováním jsem měl skoro vždy problémy, nejen v Kamerunu, ale i v okolních
státech. Otázkou je, zda je to o té magii, nebo o penězích. A nemusíte
ani fotit lidi. Jednou jsem vyfotil krávy a nechybělo mnoho, abych přišel
o fotoaparát. Přestože jsem před jejich majiteli fotografii vymazal,
příliš mi to nevěřili, protože tu techniku neznají a nakonec jsem musel
zaplatit větší peníze, aby mi nezničili fotoaparát. Já nefotografuji
nějakým maličkým skrytým foťákem, takže aby se mi vydařila
přirozenější fotografie, musím na nějakou dobu ve vesnici zakotvit, jinak
to nefunguje. Bývá to tak, že buď se fotit nechtějí, nebo zaplatíte a
jsou ochotni nechat se fotit a po čase nejen zapózovat, ale být při focení
přirození.
Máte dokonce fotografie šamanky…
Nejen fotografie, ale i historku. Šamanka se nás ptala, jak se mají José a
Maria. Do té vesnice před námi příliš bělochů nedorazilo, vlastně jen
jednou, asi dva roky před námi, ji navštívil nějaký španělský pár. Po
těch dvou letech jsme byli první běloši, které viděli. Chápali to tak,
že když máme stejnou bílou barvu, jsme ze stejného kmene a známe je.
A byli strašně zklamaní, že tu španělskou dvojici neznáme.
Peníze a dárky, bez nich to ani u pygmejů nejde, vždy je nutné
něco přinést. Očekávají je v Africe už všichni? Bez dárků se už asi
nedá nikde pohybovat.
Přál bych si, aby to bez těch dárků ještě někde fungovalo, ale nezažil
jsem to. Všude, kde jsem se pohyboval, byť to bylo na doporučení a
v doprovodu příslušníka místního kmene, v němž jsem pobýval, vždy to
bylo za něco.
Ve vesnici kmene Kapsiki
Ne nadarmo je Kamerun řazen v žebříčcích
nejzkorumpovanějších zemí světa na přední příčky a já jsem se
o tom přesvědčil již při žádosti o kamerunské vízum na pařížském
velvyslanectví, kde mi úředník bez mrknutí oka řekl, abych si svou
žádost zajel vyřídit do Moskvy (odjel jsem tehdy z Francie
s nepořízenou, vízum nakonec vyřídili moji pařížští známí, zda za
pomoci úplatků mi neprozradili). Jak jste Vy dobýval kamerunské
vízum?
Tak dlouho jsem telefonoval, až jsem odjel do Berlína a za dva dny jsem si ho
vyseděl. Podruhé to bylo jednodušší a rychlejší. Nedobré zkušenosti
mám ovšem především se získáváním potřebných razítek a povolení
přímo v afrických zemích. A zejména v Kamerunu. Díky těmto
zkušenostem jsme se ženou vymysleli povídání o Kocourkově v černé
omáčce. Testovali jsme, který z těch kocourkovů – zda ten kamerunský
nebo český – je nesmyslnější a komplikovanější. V Kamerunu mi rozum
občas zůstával stát, jakým byrokratem úředník může být, jaký je
rozdíl mezi kopií a fotokopií, jak potřebujete známého policistu, který
má známého tamhle a další zase tamhle. A všechny zaplatíte, abyste
dostal nějaké razítko. Mně jednou řekl úředník „chceš to razítko,
dobře, přijď v pátek ve dvě hodiny“. Já jsem namítl, že budu někde
v pralese, že bych přišel až v úterý. Odpověď zněla: „tak ty
nechceš to razítko… v pátek ve dvě hodiny, potom už nikdy nebude.“ Tak
jsem musel zkrátit jednu cestu o několik dní a dostavit se na úřad,
protože jinak bych se toho razítka nikdy nedočkal.
Karel Čapek kdysi napsal, že „vzdálené země je třeba projíst
a propít“.
V Africe jím a piju, vše musím ochutnat. A na vesnicích se to vždy
obešlo bez následků. Ne všude ovšem domorodci cizincům něco nabídnout.
Mrzí mne, že v ČR ještě africkou kuchyni vůbec neznáme. V budoucnu
plánuji knihu, která bude o afrických receptech a příbězích kmenů
s nimi spojených. A o tom, jak si jídla podle těchto receptů připravit
doma v Čechách.
Vy jste se v Africe seznámil i se svou budoucí manželkou a
v Mostě jste otevřeli kavárnu Mama
Africa, což nemá být pouze kavárna, ale i kulturní centrum, kde se
budou pořádat výstavy, besedy, cestopisné projekce a ukázky tanců, vše
samozřejmě orientované na Afriku. V současnosti máte výstavu
o afrických ženách šéfredaktorky Lidé a Země Lenky Klicperové.
Ochutnáme u Vás africkou kuchyni?
Je náročné sehnat člověka, který by realizoval mé představy. Našinci se
toho bojí, jsou křečovitější, u Afričanů si nejsem jist, zda by
dokázali naplnit české předpisy a hygienické požadavky. Takže buď
připravuji jídla já nebo moje manželka, obvykle při nějaké
příležitosti, jako víkend jídel nějakého kmene. Kavárna ale není
vybavená na přípravu jídel, která je nutné dlouho vařit, takže spíše
jen grilované věci. Africkou kuchyni ale ochutnáte. Nově se ženou a jedním
skvělým kuchařem, který vařil v zahraničí v michelinské restauraci a
nyní okukuje africkou kuchyni, připravujeme africká degustační menu
z jídel různých kmenů, například za tři týdny budou k ochutnání
skvělá jídla kmene Ewondo.
Já mám africkou kuchyni spojenou se zvěřinou – hadem, opicí,
antilopou, dikobrazem.
Dikobraz… Jednou jsem byl pozván na slavnostně připraveného dikobraza, ale
moc mi to nechutnalo, kůže vůbec. Po všech u stolu zbyly vyblýskané
kostičky a já do toho jen dloubal, maso bylo strašně houževnaté a kůže
jako kus umělé hmoty. A to se mi celá příprava hrozně líbila, pozoroval
jsem ji od začátku od odstraňování ostnů a vše jsem fotil. Domorodci
mají masa málo, příliš ho nejedí, pokud to nejsou lovci jako pygmejové
žijící v pralese. V Kamerunu mi chutnala například arašídová omáčka
s hovězím. Nedávno jsem překvapil jednoho pána pocházejícího
z pohoří Mandara v Kamerunu, který v současnosti učí u nás
angličtinu. Servírovali jsme mu pepe supe, což je chutná a velice pálivá
rybí polévka. Mně tak zachutnala, že jsme si ji doma místo tradiční
polévky z kapra zařadili do vánočního menu. V Kamerunu, ať jsem byl
jakkoli daleko od moře, od vody, všude jsem narazil na dobré ryby. I na
severu Kamerunu ve městě Maroua, zapadlá hliněná ulička, jdete, nikde nic
a najednou narazíte na rybí trh a skvěle marinované grilované čerstvé
mořské ryby (přibližně 900 km vzdušnou čarou od moře).
Bubeník z kmene Koma
A moře? Kribi? V některých zátokách jako by se zastavil
čas – muži chytající do pastí krevety, pirogy vydlabané ze dřeva,
začínající prales, povykující černé děti…
Chtěl jsem si vyfotit pláž a východ slunce… Chlapík, který tam měl bar,
na mne volal, to je moje pláž, bělochu, ty jsi se zbláznil, jestli tam
půjdeš dříve, než já odemknu a přivedu ochranku, tak půjdeš nahý,
budeš mít ruce od těla a nahlas křičet, že nemáš nic, aby nikdo
nevyběhl z buše a nepíchnul tě. Takže jsem nefotil východ slunce, ale až
západ slunce. Ale jednou jsem ho ukecal a šel jsem fotit i ten východ slunce
v doprovodu ozbrojence.
Jaký je africký alkohol, například bil bil?
Já si nejsem jist, zda je to ve všech případech to samé, ale všude tomu
říkají stejně bil bil. Ovšem někde tvrdí, že je to sváteční víno,
jinde, že sváteční pivo. K čemu to přirovnat… snad se to trošku
blíží k burčáku, nebo spíše… na vojně jsme nechávali zkvasit
všechno možné, abychom získali nějaký alkohol… tak něco takového. Dá
se tím rychle opít. Co se týká klasického piva, v Kamerunu nenajdete malé
pivo, dokonce ani klasickou půllitrovou láhev, nejmenší pivo je v lahvi
o obsahu 0,66 litru.
Africké ženy…
Představte si vesničku, malé chýše uplácané z bláta a kamenů a vyjde
upravená, načinčaná nádherná černoška a jde do práce. Africké ženy na
sebe dbají. Jak to v těch podmínkách zvládnou, je až neuvěřitelné.
Afričanky mají úchvatné rytmické a pohybové cítění,
dokážete s manželkou držet krok?
Afričankám se pohybově nemůžeme vyrovnat. Jednou jsem manželku na nějaké
africké svatbě naučil pár kroků valčíku, tak jsme tam vymetali parket, a
všichni rytmicky se pohybující místní udělali kruh a tleskali, dokonce
nám zaplatili pivo.
V oblasti pohoří Mandara nosí ženy kmene Hidé na hlavách
zvláštní zdobený kalabaš. Přivezl jste si také nějaký
domů?
Moje manželka se s kalabašem na hlavě párkrát vyfotila, ale nepřivezli
jsme si ho, není to vůbec levné. Ony ten kalabaš nejen nosí na hlavě, ale
také z něj pijí bil bil. Jeden na hlavě, druhý v ruce a pijí. Jednou mne
na trhu zvaly na tzv. „boare amical“ tedy „friendly drinking“, což bylo
vlastně pití bil bilu společně dvěma lidmi najednou z jednoho kalabaše.
A musíte pít docela rychle, aby toho moc neproteklo na zem. Ptal jsem se,
proč je zdobený kalabaš tradiční. A jedna z babiček mi vyprávěla, že
před několika desítkami let přišel jeden náčelník na křtiny právě
s tímto kalabašem na hlavě a novinka se mezi ženami kmene rychle
rozšířila. Kromě kalabaše na hlavách se tyto dámy zdobí ohromným
piercingem v nose.
Jak se vám řídilo na cestách necestách Kamerunem?
Tehdy to ještě nebyla manželka, ale přítelkyně, a zakázala mi řídit.
Zpočátku jsem se na ni maličko mračil, ale po několika dnech jsem se
mračit přestal a byl jsem za její radu či zákaz rád. Jezdil jsem občas na
motorce, ale když jsme jeli autem, vždy řídil někdo z místních. Viděl
jsem nejedno nabourané auto a snad vždy v něm seděl za volantem
běloch.
Chýše pygmejů
Jak se Vám líbila „měsíční“ krajina se skalními masivy
v okolí Rhumsiki, kde žijí Kapsikiové? Všude jsem četl, že André Gide,
držitel Nobelovy ceny za literaturu, ji popsal jako nejhezčí na
světě.
Je to úchvatná scenérie, zvláště pro fotografy. Bylo by fajn strávit tam
i několik týdnů a prošlapat si ten kraj pěšky. Navštívili jsme chefa
(náčelníka) – nejstaršího pána vesnice Rhumsiki, už ani nechodil.
Našel si na nás čas před jeho domem a vyprávěl nám, že už je hodně
starý a pamatuje doby, kdy děti nesměly nikam za vesnici, protože by je
někdo unesl a prodal do otroctví, což už se dnes neděje a to mu dělalo
radost. Vytáhl velký mobil a povídal, že jeho syn je ve městě doktorem a
ten mobil mu koupil. A protože „jsi mi bělochu sympatický, tak mi můžeš
zavolat“. A doporučil, ať zajdeme za šamanem Košuntelou, což je
v Rhumsiki věhlasná postava široko daleko, četl jsem o něm
i v průvodci Lonely Planet. Nechal jsem si od něj věštit, používá
k věštbám kraba, se kterým si povídá, plive, vytváří různé obrazce
apod. A musím říci, že Košuntelovy věštby se mi naplňují.
Jak se spí v typickém hliněném domku? Jak taková domácnost
vlastně vypadá? Nějaká ochrana proti zvěři v Kamerunu není nutná,
alespoň mně tvrdili, že už všechno snědli…
Domky různých kmenů se od sebe liší, bývají hliněné, kamenné
i dřevěné, stabilní, některé i přenosné – závisí to na tom, jak
se ten či onen kmen živí. A že třeba zrovna v Kamerunu je kmenů údajně
257. Často je to jen jedna místnost, jinde se z na sebe nalepených domků
vytvářejí jakési „apartmány“ – aby každá manželka měla svou
ložnici a kuchyni. Jedno ale mají společné, jsou pevnější a
bezpečnější než stan. Spaní je tam pohodlné, na ručně tkaných
rohožích, spacák většinou díky příjemné noční teplotě nebyl třeba,
jen moskytieru jsem si vždy roztáhl. Ochrana před divokými zvířaty tam
opravdu příliš nutná není. Chodíte-li po horách pěšky, neuškodí
dávat si pozor, kam šlapete, kvůli plazům. A třeba v pohoří Alathika
(v mapách často zkomoleně Atlantika), děti hlídaly pole před gorilami.
Já měl nejhorší zážitek v pralese, kde jsem ovšem chodil v doprovodu
ozbrojených pygmejů, když jsem se zastavil uprostřed širokého pruhu
lesních mravenců. Během dvou tří vteřin jsem je měl snad všude a moji
pralesní průvodci se náramně bavili. Naštěstí to bylo nedaleko potoka, ve
kterém jsem se mravenců zbavil.
Hlavní město Yaoundé,
leží v nadmořské výšce 750 metrů a má rozhodně příjemnější klima
než jiné středoafrické metropole. Co se Vám vybaví, když si vzpomenete na
Yaoundé?
Pár milých hospod a bankomaty od Société Générale (KB). Ohromná
tržiště i přepychové hotely. Na ulicích noční život až do rána,
když jsem chodil spát, oni začínali žít. Velké a neuspořádané město,
kde i v centru jsou ulice, v nichž nebývá bezpečno. A protože jsem
hotelu před příletem nepotvrdil třikrát, že chci mít rezervovaný pokoj,
tak jsem ho rezervovaný neměl. Kamerun vždy něčím překvapí.
Pro afrického začátečníka, někoho, kdo vyráží do Afriky
poprvé, doporučujete si ji nejdříve pomalu osahat, raději africký předkrm
a teprve po získání zkušeností černou malarickou Afriku?
Pokud dotyčný ještě v Africe nebyl, ocitne se v naprosto odlišném
světě. Jedna z těch kouzelných afrických věcí je, že čas plyne úplně
jinak než v Evropě. Jsou tam zábavné zákonitosti, když chcete jet
autobusem, není žádný jízdní řád, počká se, až bude autobus plný.
Lidé tam mají na všechno dost času. Jinak přemýšlejí a jinak se chovají
vzhledem k užitečnosti věcí a jejich zužitkování. Když něco
vypěstují, uloví zvíře, zužitkují všechno, neplýtvají, to, co běloch
vyhodí, to si vezmou a v domácnosti využijí. Afrika mne dodnes
nepřestává překvapovat. Svou syrovostí, rozdíly mezi vesničkami
v horách a městy, což jsou propady v čase o několik století. Nejprve
bych tedy doporučil tzv. Afriku pro začátečníky, napadá mne například
Namibie, kde jsou na turisty připravení, případně Gambie. Drsnou
centrální Afriku, vnitrozemí, pro začátek raději ne, tam není dobré
vydávat se bez zkušeností.