Patagonie

Pokud jsou na světě ještě místa, která se dají nazvat skutečnou a nedotčenou divočinou, Patagonie mezi ně jednoznačně patří. Oblast rozprostírající se na jižním cípu amerického světadílu si dělí dva státy – Chile a Argentina. Ta argentinská se vyznačuje rozlehlými travnatými stepmi, které Argentinci využívají k farmaření nebo chovu dobytka. Chilskou část tvoří množství ostrovů, zátok a kanálů. A to je to pravé místo pro dobrodruhy, kteří raději cestují s cestovním pojištěním – národní park Torres del Paine je plný dechberoucích scenérií, štítů ostrých jako hrana nože, chladných ledovců a blyštivých jezer. Pokud jste si mysleli, že už vás žádná horská krajina nepřekvapí, toto místo vás přesvědčí o opaku!

Jordánsko

Jedna z nejpokrokovějších a nejdemokratič­tějších arabských zemí má toho cestovatelům mnoho co nabídnout. A zdá se, že si to i uvědomuje. Země se rozhodla investovat do propagace a rozvoje cestovního ruchu nemalou částku. A musíme uznat, že mají co propagovat. Jordánské království se ve světě proslavilo zejména komplexem Petra – městem vytesaným do skal. Zdaleka to však není vše, co tato země nabízí. Pokud máte dost odvahy a fyzických sil, můžete vyzkoušet tzv. Jordánskou stezku – 400 kilometrů dlouhý turistický chodník, který vede přes lesy, kaňony, poušť, ale i po březích Rudého moře. Jelikož cesta vede po starobylých obchodních trasách, bezpochyby na vás mnohokrát dýchne duch historie.

Slovinsko

Země jihovýchodní Evropy a Balkánu zažívají v poslední době nebývalý turistický boom. U nás stále nejpopulárnější Chorvatsko však začínají nahrazovat nové destinace, například Černá Hora nebo Slovinsko. Právě Slovinsku začínají cestovatelé stále více přicházet na chuť a nutno dodat, že oprávněně. Slovinsko má co nabídnout horským nadšencům (národní park Triglav poskytuje jedny z nejkrásnějších přírodních scenérií v Evropě), městským typům se zálibou v architektuře a historii, ale i plážovým povalečům, kteří si ideální dovolenou bez moře nedovedou představit. Kromě toho je Slovinsko prakticky za rohem, takže můžete kdykoliv vyrazit autem, nezapomeňte však na dobré havarijní pojištění.

Jižní Korea

Kam by rozhodně nebyl dobrý nápad jet autem, je Jižní Korea. Letadlem to však určitě vyzkoušejte. Země, která je ve světě známá zejména krvavou válkou v polovině 20. století, agresivitou svého severního souseda a olympijskými hrami, má totiž hodně co nabídnout v podstatě všem typům cestovatelů. Odvážná a futuristická architektura Soulu určitě zaujme, nezapomeňte však navštívit i národní park Seoraksan, a to nejen kvůli aktuálně probíhajícím olympijským hrám. Vyhledávaným místem je i nádherně tvarovaný vulkanický ostrov Jeju, který UNESCO vyhlásilo za chráněnou přírodní rezervaci.

Malta

Pokud je pro vás Jižní Korea přece jen příliš daleko, vyrazte směrem Malta. Středomořský ostrov, který je obydlen již více než 7 000 let, je jednou z evropských perel. Jeho hlavní město Valletta bylo vybráno evropským hlavním městem kultury pro rok 2018. Výběr nemohl být lepší. Město žije kulturou v podstatě po celý rok. Milovníci historie si také přijdou na své – ať už té nejstarší, nebo středověké, spjaté s řádem maltézských rytířů, kteří ostrov opevnili a vybudovali právě Vallettu. Fanoušci Hry o trůny pak budou znát zejména Azurové okno, skalní klenbu na mořském pobřeží. Ta se loni zhroutila do moře, potápěči jsou však nadšení – pod vodou je prý stejně impozantní, jako byla nad mořskou hladinou.

Možnost cestovat po celém světě přináší kromě hromady zážitků i velkou zodpovědnost a svá rizika. Ta by vám však určitě neměla bránit v tom nejdůležitějším – vykročení do neznáma a užívání si cest plnými doušky. S důkladnou přípravou a kvalitním cestovním pojištěním se nástrah ve světě bát nemusíte. Pláně Patagonie, slovinské hory nebo dobrodružný trek v Jordánsku jsou místa, kde se dají nasbírat zážitky na celý život. Byla by škoda si po ně nepřijít.