Proč se vydat na snowboard v Česku

Česká republika má oproti Rakousku nebo Švýcarsku sjezdovky výrazně kratší. Na druhou stranu skipas vyjde levněji a do snowparku se z domova dopravíte rychleji. Denní permice stojí od 400 Kč do 1000 Kč a při troše štěstí pořídíte levné ubytování nebo dojedete ráno do snowparku a večer zpět domů. Na snowboard si vezměte kvalitní nepromokavé oblečení, ve kterém si dobře zajezdíte. Oblečení by mělo být ušito z nepromokavé látky, která zároveň propustí dostatek vzduchu. Střih kalhot i bundy je volný tak, abyste se mohli dobře hýbat. Víte, kde si ježdění užijete na maximum?

1. Svatý Petr, Špindlerův mlýn

Ve Špindlerově mlýně na vás čekají nejlepší podmínky pro snowboarding a freeskiing. V samotném areálu si budete moci vybrat ze tří snowparků, ale ten nejlepší najdete ve Svatém Petru. V každém snowparku na vás čeká něco jiného. Ve Svatém Petrovi jsou dvě u-rampy, v dalších dvou snowparcích si zajezdíte na jibbových překážkách. Špindlerův mlýn je krásné a velké středisko. Tomu také odpovídají ceny denního skipasu. Pro sezónu 2018 a 2019 se nejvíce vyplatí si koupit Gopass v e-shopu. Jednodenní vstupné pro dospělého vyjde na 820 Kč, na pokladně zaplatíte 1000 Kč. Čím více dní si koupíte najednou, tím méně vás bude jeden den stát. Večerní lyžování je v provozu od 18:00 do 21:00.

2. Javor, Pec pod Sněžkou

Další krásný snowpark najdete ve SkiResortu Černá Hora – Pec v Peci pod Sněžkou. Na sjezdovce Javor, která má i noční osvětlení, si perfektně zajezdíte. V horní části můžete jibbovat a dole si užijete dvě platformy se skoky. Tento snowpark je v České republice nejdelší a rozhodně stojí za návštěvu. I zde zaplatíte za online skipass méně než u pokladny. Cena denního online skipasu vyjde dospělého na 790 Kč, u pokladny na 880 Kč. Ve vedlejší sezóně pořídíte vstupné o 200 Kč levněji. Areál je otevřen od 8:30 do 16:00.

3. Klínovec

Ve snowparku Klínovec si zamilujete největší u-rampu v Čechách. U-rampa byla postavena tak, aby splňovala ta nejnáročnější kritéria pro závodníky. Jezdí se na ní například Evropský pohár. Areál je v provozu od 9:00 do 16:00, večerní ježdění si můžete užívat od 16:00 do 21:00. Pernice vyjde na 750 Kč pro registrované zákazníky, pro neregistrované na 790 Kč.

4. Deštné v Orlických horách

Perfektní a hezky upravený snowpark nabízí jibbing a přeskoky. Za denní permici zaplatíte 520 Kč. Pokud nechcete trávit ve snowparku celý den, můžete si koupit pouze dvouhodinové, respektive čtyřhodinové vstupné, nebo se vydat na sjezdovku večer. Areál je v provozu od 8:30 do 16:00 hodin. Večerní lyžování můžete navštívit od 18:00 do 21:00 hodin.

5. Větrný vrch, Dolní Morava

Jeden z největších snowparků je jako stvořený pro Freestyle. Jeho velkou nevýhodou je nedostatek sněhu. Je-li mírná zima, nezajezdíte si. Když je zima tuhá, rozhodně se sem zajeďte podívat. Denní skipas stojí 420 Kč. Areál je otevřen od 9:00 do 16:00. Zájemcům nabízí také večerní lyžování, které je zprovozněno od 18:00 do 21:00 hodin.

6. Rejdice – Kořenov

Ve snowparku v Rejdicích vás nahoru vyveze sedačková lanovka. Snowpark je poměrně dlouhý a jeho součástí je také boardercrossová trať. V areálu se platí buď po hodinách, nebo si můžete koupit celodenní vstup, který se rovná ceně čtyř hodin. Za celodenní vstupné zaplatíte 380 Kč. Areál je otevřen od 9:00 do 16:00, večerní lyžování od 18:00 do 20:00.

Výhody a nevýhody lyžování v Česku

Zimní střediska jsou dobře udržovaná a za cenu denního skipasu si hezky zajezdíte. Problémem na českých horách může být nedostatek sněhu, jeho nízká kvalita a velké fronty. Uvedené areály uměle zasněžují. Nejvhodnější je vyrazit na sjezdovku brzy ráno, okolo osmé hodiny.