Den 5: Heraclea Sintica, horké prameny, římská Serdika

V Řecku a Turecku existovalo více měst pod názvem Heraclea nebo Herakleia. V jihozápadním Bulharsku jsou pod vyhaslou sopkou pozůstatky města Heraclea Sintica, které je spojeno s největšími osobnostmi makedonské historie – dobyl ho Filip, otec Alexandra Velikého, a ke jménu Sintica přidal Heraclea, aby připomněl Thrákům a Makedoncům, že jeho předkem byl Héraklés. Během vykopávek archeologové objevili i mince s podobiznou Alexandra Velikého.

Pravidelné vykopávky v Heraclea Sintica jsou poměrně nedávné (od roku 2007) a bohužel, pracovalo se tam i v době naší návštěvy, takže byly nepřístupné. Kdysi starověké thrácké, řecké a římské město existovalo přinejmenším do 6. století našeho letopočtu.

Asi kilometr jsou vzdálené horké prameny, které vyhledávají místní a nepochybně je využívali již ve starověku. A hned vedle dům, v němž bydlela Vanga, proslulá nevidomá věštkyně, kterou uznávali i nejvyšší bulharští soudruzi v dobách socialismu. Údajně předpověděla rozpad Sovětského svazu, katastrofu v Černobylu, teroristické útoky 11. září i titul šachového mistra světa pro Bulhara Veselina Topalova. Vedle jejího domu stojí areál s kostelem, kde byla pohřbena.

Návrat do Sofie, prohlídka pozůstatků starověké Serdiky (historické římské jméno bulharského hlavního města). Kostelík svatého Jiří ze 4. století uprostřed římského fóra v samém centru města, nejstarší budova Sofie.


Heraclea Sintica


Horké prameny pod sopkou Kožuch


Kostelík svatého Jiří ze 4. století uprostřed Sofie

Den 4: Vinařství Villa Melnik

Struma, řecky Strymónas, tak se jmenuje řeka (teče do Řecka), v jejímž údolí objíždíme jihobulharská vinařství. Villa Melnik je zřejmě nej nej z nich. Z Melniku je to přibližně sedm kilometrů. Zeptali jsme se, zda by byl k dispozici odvoz z hotelu v Melniku do vinařství a zpět, přijel pro nás majitel vinařství, pan Nikola.

Není to vinařství prastaré, své brány otevřelo před deseti lety. Doma, v Praze, pijeme jejich vína pravidelně. Nastal čas, seznámit se s výrobcem osobně. Zrání jejich špičkových vín se odehrává v podzemních sklepních tunelech, které sahají hluboko do písečného kopce, je v nich konstantní teplota a vlhkost po celý rok, liší se maximálně o dva stupně. Pan Nikola během degustace osobně naléval a představoval svá vína. Narodil se v nedaleké vesnici Kapatovo v rodině s dlouholetou tradicí vinohradnictví a zasvětil svůj život oživení rodinných tradic a budování firmy. Vydařilo se, tomu se říká doslova renesance regionu.

A navíc nám dal námět na další den. Nedaleko od jeho vinařství se zdvíhá spící sopka, pod níž žilo starověké město Heraclea Sintica, založené někdy v polovině 4. století př. n. l. Filipem II. Makedonským. Ano, otcem Alexandra Velikého, dobyvatele Persie.


Vinice vinařství Villa Melnik, v pozadí pohoří Pirin


Poklady vinařství Villa Melnik


Sklepy vinařství Villa Melnik

Den 3: Melnik a pyramidy

Melnik má své pyramidy, dosahují výšky až 100 metrů, za nimi se otevírají výhledy na téměř třítisícové pohoří Pirin. Skalní věže, někdy opravdu až ostré skalní jehly, se nacházejí přímo v okolí Melniku. Vinařské město je zajímavou architektonickou rezervací se stovkou tradičních domů prohlášených za kulturní památku, nad nimi se pyramidy tyčí.

Melnik je proslulý vinohradnickou tradicí sahající až do 14. století. Ovšem historie města nás zavádí až do prvních staletí našeho letopočtu. Kdysi býval křižovatkou na obchodní stezce mezi Soluní a Serdikou, což je dnešní Sofie. V současnosti je především slavný díky svým vínům. Což je i důvod naší cesty.


Melnik a jeho pyramidy

Šest kilometrů od Melniku, hlouběji do Pirinu, stojí Roženský klášter. Patří k nejstarším klášterům v Bulharsku. Údajně byl založen již v 9. století, ovšem byl vícekrát obnovován. Během archeologických vykopávek byly v prostoru klášterního dvora nalezeny šperky a mince z doby vlády byzantského císaře Michaela VIII. Palaiologa (1224 –1281). Nedoložené jsou legendy, že v těchto místech žil poustevník sv. Ivan Rilský, patron Bulharska, než odešel do podhůří Rily, kde byl později založen Rilský klášter.

Sandanski je starobylé město, známé již od 4. století, jedno z prvních biskupských sídel na bulharském území. Jmenuje se po Jane Sandanském, revolucionáři, kterého Bulhaři i Makedonci považují za národního hrdinu. Byl jedním z vůdců boje proti osmanské nadvládě, zavražděn v roce 1915 politickými odpůrci. Jeho hrob leží vedle Roženského kláštera. Uprostřed městské zástavby jsou pozůstatky baziliky objevené v roce 1967. Vztyčené antické sloupy, vedle pěší zóna, restaurace.

Ochutnávka ve vinařství Orbelus, atraktivní budova ve tvaru obřího sudu. Průjezd okolními vesničkami, prašné či štěrkové cesty, taková vede až do vinařství.


Vinařství Orbelus


Sandanski a jeho vztyčené antické sloupy


Roženský klášter

Den 2: Rilský klášter, Melnik, degustace

Rilský klášter otvírá brány v 6:30, vstupné se neplatí, nepochybně nejpůsobivější kout Bulharska. Nad klášterem hory překračující 2500 metrů nad mořem. Od kláštera vede nahoru turistická značka, ale je to 1500 metrů převýšení.

Rilský klášter je skryt v podhůří Rily. V ranních hodinách ještě schován před sluncem, to se výrazněji objevuje až před desátou dopoledne. Pro vstup do kláštera platí několik tradičních zásad, samozřejmě v krátkých kalhotách a sukních neexistuje, ovšem dle pravidel vypsaných na internetu se nesmí sedět se zkříženýma nohama. Platí se parkovné pět místních, vstupné nikoli. Uprostřed kláštera stojí kostel zdobený zevnitř i zvenčí dávnými freskami. Na vnějších zdech kostela nechybějí dokonce čertovské obrazy, pekelné vize. Uvnitř se nesmí fotit, podobně v muzeu, jediný zákaz v areálu. Kromě oblečení, kraťasy opravdu ne.

Plánovaná ochutnávka ve vinařství Medi Valley, poté cesta dále na jih, blížíme se řeckým hranicím. Ubytování ve vinařském městečku Melnik. Druhá degustace ve vinařství Rupel.


Cestou ke klášteru


Rilský klášter


Rilský klášter


Hory nad klášterem

Den 1: První bulharské kroky a kilometry

Úvodní plán prvního dne maličko zkomplikovalo delší půjčení auta na letišti v Sofii. Nejprve nás shuttlem odvezli někam kus od letiště, kde měla společnost kancelář a auta. A nešlo vše hladce, což snad člověk ani neočekával. Především se jako komplikace ukázala nemožnost jet vypůjčeným autem do Řecka, což narušuje plán pokecat s tamními pelikány, přesněji, pokusíme se tam dostat jiným způsobem. Přes internet během objednání před pár týdny to sice bylo slíbeno, ale realita bývá odlišná. A nebyla to jediná komplikace, jediné zdržení.

Ze Sofie směrem Blagoevgrad, po dálnici objezd pohoří Rila, jehož nejvyšší vrchol Musala dosahuje téměř 3000 metrů nad mořem. Mimochodem, jméno pochází z časů, kdy bylo dnešní Bulharsko součástí Osmanské říše, znamená „blízko Alláhovi“. Po 2. světové válce se ovšem hora jmenovala po sovětském vůdci Stalinovi. Někde u Boboševa výjezd z dálnice a úzkou silničkou směr Rilský klášter. Už se stmívalo, slunce zapadalo, byl čas večeře, hotel Han Dâvolski Vodi za vesnicí Pastra. K večeři mj. výtečná rybí polévka, kusy masa, báječné červené víno ze zdejších vinic. Plánovaná ochutnávka ve vinařství Medi Valley z časových důvodů odložena na zítřek hned po dopolední návštěvě kláštera.

Den 0: Plán cesty bulharské a vinařské

Očekávají nás ve vinařstvích Medi Valley, Orbelus, Orbelia, Rupel a především Villa Melnik. Pět dní, pět vinařství.

www.medivalleywinery.com/en/
https://www.orbelus.bg/en/
https://www.orbeliawinery.bg/
https://rupel-wine.com/homepage/
https://villamelnik.com/en/