Xpujil (výslovnost ekspuchil, někdy išpuchil) je především východiskem do Calakmulu. Ovšem mayské památky jsou i v jeho bezprostředním okolí. Na severozápadním okraji Xpujilu je menší stejnojmenný archeologický areál a asi sedm kilometrů po hlavní silnici západním směrem Becán. Taxíkem k branám areálu Becán za 100 pesos, domluva s řidičem, že se pro mne vrátí za 2,5 hodiny. A bylo to málo. Protože posezení nahoře na pyramidách v Becánu by si člověk s chutí prodloužil, to není každodenní podívaná. Vstupné 70 pesos.

Na mexickém Yucatánském poloostrově leží tři státy – Quintana Roo (Cancún, Tulum, hlavním městem je ale Chetumal), Yucatan (Mérida) a Campeche (Campeche či San Francisco de Campeche). Pokud přijíždíte do Xpujilu ze severu, mění se čas, Xpujil leží v Campeche a má o hodinu méně než Cancún, Mérida či Chetumal. Do Xpujilu jezdí ze severu málo přímých autobusů, z Cancúnu snad pouze dva za den s příjezdem v pozdních večerních či v nočních hodinách, z Méridy a z Campeche žádný přímý nejezdí.

Volil jsem autobus společnosti ADO Mérida – Chetumal, večer další autobus ADO Chetumal – Xpujil. První v pohodě, druhý kličkoval mezi náklaďáky. Za první hodinu jízdy z Chetumalu jsme urazili pouze 35 kilometrů. Důvodem je výstavba železnice Tren Maya (nebo Maya Train), která bude dlouhá přes 1500 km a má propojit Palenque s turistickými destinacemi Yucatanu. Dvě trasy, jedna vede do Cancúnu přes Campeche ze západu, druhá přes Xpujil a Chetumal po východní straně. Není to tak, že by na silnici jelo množství nákladních aut a zpomalovaly provoz. Z džungle vedou na silnici desítky zablácených cest, po nichž vozy vyjíždějí, což provoz dokonce zastavuje. Xpujil je hodně ničen stavebními pracemi. Každopádně, nejezděte v období dešťů, v prosinci již začíná suchá sezona, ale občas ještě vydatně zaprší a silnice (dá se tomu tak říci v tomto stavu?) je pod blátem a vodou. V tom lépe nešlapat, a přestože je hotel od autobusového terminálu vzdálen pouze půl kilometru, raději taxi za 30 pesos.


Detailní pohled na Estructuru X ukazuje, že výstup nahoru je v některých pasážích náročnější


Na Estructuře X


Výhled na Estructuru IX z Estructury VIII


Estructura IX

Becán je méně známá, ovšem atraktivní mayská archeologická zóna nacházející se v oblasti Rio Bec. V Becánu lze vystoupit na nejméně čtyři pyramidy (IV, VIII, IX a X). Někde je uprostřed schodiště natažený provaz, kterého se v případě nutnosti lze přidržovat. Nikde nikdo, a najednou překvapí cedule s nařízením dodržovat distanci 1,5 metru, zjevně z covidových časů, které ovšem v Mexiku skončily mnohem dříve než v sousedních USA. Obejít celý areál znamená našlapat asi 1,5 km, není tedy nijak rozsáhlý, ovšem jsou v něm desítky staveb včetně atraktivních pyramid. Archeologové dokládají, že Becán se začal rozrůstat kolem roku 500 př. n. l., zlatý věk zažil v 7. až 9. století, osídlen byl přibližně až do konce 12. století. Od vchodu se dojde na Plaza Este (východní), kde stojí Estructury I, II, III a IV., dále na Plaza Central VIII a IX (nejvyšší, 42 metrů), areál uzavírají Estructura X a hřiště na pelotu na Plaza Oeste (západní). Areál, který v současnosti jako turisté procházíme, byl obklopen příkopem širokým až 16 metrů a hlubokým dva a půl. Navíc opevnění v některých sektorech bylo vysoké přes 2,5 metru. Opevněním vedlo dovnitř sedm vstupů. Becán zřejmě poprvé zmínil francouzský archeolog Maurice de Périgny v roce 1909, areál byl zdokumentován až v roce 1934 zásluhou Karla Rupperta a Johna Denisona, kteří pod záštitou Carnegie Institution of Washington vedli expedici na jih od Campeche. Název Becán je moderní a znamená „rokle vytvořená tekoucí vodou“, druhou možností je „hadí stezka“.

Asi všechny mayské archeologické areály jsou v džungli, což znamená mosquitos. Na Yucatanu jsou pouze dvě roční období – prší a neprší. To bez deště začíná v prosinci a táhne se do konce naší zimy. V archeologických areálech je výhodou, že se člověk během krátkého, ale prudkého deště, schová pod stromy, někde do nějakého výklenku ve zdech, jak kde se kam smí vstoupit. Čím více deště, tím více komárů. Upřímně, očekával jsem jich více, v Becánu několik bodnutí, v Calakmulu i na severu Yucatanu komáři neobtěžovali, nebo obtěžovali minimálně. V lékárnách v Mexiku prodávají specializované repelenty podle toho, jestli míříte do džungle, nebo někam do blízkosti měst. U nás prodávané repelentní náramky na ruku či nohu, možná jsou účinné na tom jednom zápěstí, ovšem dále jejich vliv nesahá, vyhozené peníze.


Mayská cesta


Na pyramidách jste blízko světu ptáků


Xpujil, Tři věže


Restaurací, kde nabízejí pečená kuřata, je v Xpujilu více

V okolí Becánu je řada dalších archeologických areálů – Rio Bec, Chicanna, Xpujil. Ke konci pozdního klasického období mayské historie na přelomu 9. a 10. století se Becán postupně stával hlavní mocností regionu, tedy v době, kdy naopak upadal vliv Calakmulu. Kolem roku 1000 ztrácel Becán své postavení, postupně se vylidňoval, upadal pod moc jiných mayských měst, opuštěn byl dávno před příchodem španělských dobyvatelů.

Archeologický areál je i přímo v Xpujilu, od vstupu (70 pesos) asi 700 metrů k nejznámější a jediné významnější stavbě nazvané Tři věže, maximálně hodina tam a zpět. Pokud se místních v Xpujilu zeptáte, jakou by doporučili restauraci, odpovědí bude Sazon Veracruzano. Nedaleko vstupu do archeologického areálu, asi 100 metrů ven z města na hlavní Avenidě Calakmul. Také na internetu nemá špatné hodnocení, ovšem nečekejte nic výjimečného, obyčejná, přesto pohodová restaurace s dobrým jídlem. Příjemná terasa, jenže před ní silnice, po které jezdí náklaďáky. Přestože rachot ze silnice nakonec nebyl tak rušivý, nepochybně to v klidnějších časech bude fajnovější posezení.

Na jihu Yucatanu, leckde i v hotelech, vyžadují pouze cash a pokud si zaplatíte cestu džunglí k pyramidám v Calakmulu, budou chtít také zaplatit hotově. Širší výběr bankomatů se též nepředpokládá, Banco del Bienestar má moderní prosklenou pobočku na Avenidě Calakmul nedaleko vstupu do archeologické zóny (mimochodem, v Mexiku se při výběru z bankomatů platí poplatek, obvykle a nejméně kolem 35 pesos, je tedy podstatné mít v bankovní aplikaci tuto variantu povolenou). Nejlépe nezapomenout na dostatečné množství peněz v hotovosti (ve španělštině „efectivo“).

Becán má vše, co bychom v mayském archeologickém areálu očekávali, dýchne na každého starobylostí, džunglí, výstupem na pyramidy, je zřejmé, že v dávné minulosti to bývalo rozsáhlé osídlení s nepochybnou mocí. Becán by neměl vynechat nikdo, kdo se vydá do tohoto regionu na jihu Yucatanu, je ideálním předkrmem před Calakmulem.