Letmý pohled na mapu – Calakmul leží v džungli na jihu Yucatanu ve státě Campeche něco přes 30 kilometrů od hranice s Guatemalou, necelých 40 kilometrů severně od další gigantické pyramidy El Mirador a přibližně 70 kilometrů od proslulého Tikalu. Tedy, pokud by tou neprostupnou džunglí vedla silnice, jak známo, nevede.

Calakmul hrál významnou roli v historii regionu po více než 12 století. Nebylo to menší mayské osídlení, naopak, žilo v něm až 50 tisíc obyvatel a býval mocným soupeřem Tikalu. Jejich rivalita může být přirovnávána k boji dvou velmocí. Calakmul doslova zpochybňoval nadvládu Tikalu, dokázal proti němu vytvořit rozsáhlou a mocnou síť spojenců. V některých časech získával na síle, porazil Tikal na válečném poli, ovšem na konci 7. století svou převahu proti Tikalu podstatně ztratil.

Archeologická zóna Calakmul se rozkládá na 70 kilometrech čtverečních a bylo v ní identifikováno přes 6 700 starověkých staveb. Po dlouhém období úpadku byl Calakmul opuštěn a džungle nadlouho zahalila jeho pyramidy, paláce, chrámy, náměstí a rezidenční čtvrti. Tahákem Calakmulu je Estructura II, nejvyšší pyramida mexického Yucatanu, sahá do výšky až 55 metrů (další údaje jsou 45 metrů). Její základna měří 120×160 metrů, má dva stupně, zdola tak na vrchol není vidět.


Na Estructuře II mezi tukany


Kondor havranovitý přistál na pyramidě několik metrů od nás


Estructura II – špička nejvyšší mexické yucatánské pyramidy


Estructura II, horní patro není zezdola vidět

Za normálních okolností je archeologický areál Calakmul otevřen od 8 do 17 hodin. Jenže… Tren Maya. Železnice Tren Maya (nebo Maya Train) bude dlouhá přes 1500 km a má propojit turistické destinace od Palenque na sever Yucatanu. Dvě trasy, jedna vede do Cancúnu přes Campeche ze západu, druhá přes Xpujil a Chetumal po východní straně poloostrova. Projekt Tren Maya zaštítil prezident Mexika, ovšem stavba vyvolala spoustu protestů. A zdá se, že se pracuje i ve večerních hodinách, silnice byly i za tmy přeplněné náklaďáky. Oficiální stránky www.trenmaya.gob.mx.

Výstavba dráhy ovlivnila i Calakmul, kam se mexická vláda snaží zjednodušit přístup a nalákat více turistů. Což znamená, že se do Calakmulu vylepšuje silnice. A 13 km od Calakmulu roste hotel (nebo hotely). Z pyramid to člověk nevidí, stále platí, že stojíte na pyramidě nazvané Estructura II a kolem dokola vidíte desítky kilometrů pouze džungli. Stačí se podívat na mapu, jak hluboko v džungli (Calakmul Biosphere Reserve) se areál schovává. V současnosti je Calakmul otevřen od 6:00 (slunce se probouzí od 6:30) do 11:30. Poté přístupovou silničku uzavřou a pracuje se na ní.

Na rozdíl od všech známých pyramid v Chichén Itzá, Tulumu, Cobá, Uxmalu apod., lze na calakmulské pyramidy vystoupit (vylezli jsme na IV, II, I a III), což je především dáno minimálním počtem turistů. Zdálo se, že až do deváté ranní jsme byli v areálu sami. A sami na nejvyšší pyramidě. Občas čítávám, že uzavření pyramid je i z důvodu bezpečnosti. Souhlasím, že k výstupu na pyramidy je vhodná opatrnost. Schody sem tam končí, stoupá se po kamenech, mnohde vlhký mech, nic extra náročného, ovšem pokud se nahoru vydají méně pohybliví nebo neopatrné děti, mohou mít zpět dolů problém. Nejlépe sestupovat bokem. Uprostřed schodiště neschodiště natažený provaz, kterého se lze v případě nutnosti přidržovat, což ovšem neplatí u Estructury II. Seshora je neuvěřitelný výhled, z korun stromů se ozývá hukot ptactva a opic. Výstup si žádá čas. Ne, že by zabral dlouhé minuty, ovšem nahoře člověk rád posedí, rozhlíží se do korun stromů, čas plyne, bohužel, zkrácená doba vstupu ho omezuje. Díváte se do nekonečné zelené dálky, nic jiného není vidět, pouze desítky kilometrů džungle. V budoucnosti se může stát, že mexické úřady přitáhnou více turistů a důsledkem bude, že zakáží výstup nahoru. Tím ovšem Calakmul ztratí většinu svého kouzla, protože právě nahoře je to nejkrásnější. Značná část areálu (západní) je nepřístupná, Estructury XI až XV jsou kvůli nedávno zříceným částem uzavřené. V budoucnosti se tak areál rozšíří, stačí se podívat na mapu.

Jak do Calakmulu… Jde to autem, pokud si ho půjčíte. Není to nejjednodušší, ovšem nejlevnější určitě. Nebyl to můj případ. Na internetu jsem objevil průvodce www.calakmuladventures.com. Tím průvodcem byl Luis H. Zurita, oslovil jsem ho nejprve emailem, poté domluva přes whatsapp, sjednáno na neděli, přes jeho webové stránky zaplaceno 50 % částky, druhá půlka po výletu hotově. Ve 4:15 byl Luis s autem před hotelem. Jo, ve 4:15, to není chyba. Ze Xpujilu je to asi 120 km a dvě hodiny. První polovina po silnici směr Escárcega, před pátou ráno téměř bez provozu. V polovině se odbočí doleva jižním směrem do džungle. A hned tam se platí, 63 km před Calakmulem. Celkově se platí tři částky, jedna jde místním autoritám, druhá za vstup do rezervace, třetí je federální, dohromady to je 90 pesos. Někde ve třetině cesty je další kontrola, závora, pán si odškrtne auto a lidi. Cesta je rozbitá, takže opatrně se vyhýbat dírám. Mimochodem, v Calakmulu není možnost se ubytovat a najíst, vše v Xpujilu.

Ptal jsem se Luise, který žije v malé vesnici nedaleko Xpujilu, jak se dívá na stavbu Tren Maya. Jeho odpověď byla jednoznačná, zdejší lidé jsou za ni rádi, ti, kteří proti ní protestují, žijí jinde. Místním to zlepší život a přinese příjmy. Ovšem v tuto chvíli je Xpujil jedno obří staveniště.


Výhled z Estructury II


Na Estructuře II


Estructura I


Estructura I

Španělský conquistador Alonso de Ávila se jako jeden z velitelů zúčastnil výpravy Hernána Cortése, která vyvrcholila ovládnutím aztéckého Tenochtitlanu. Později, ve 30. letech 16. století, prozkoumal i tuto džunglí uchvácenou oblast, ale Calakmul objevil již opuštěný, v okolí žila pouze nepočetná skupina potomků kdysi mocného města. Dlouho poté objevil zapomenuté pyramidy Cyrus Longworth Lundell. Psal se rok 1931, americký botanik pracoval v regionu na výzkumu čikle (Mayové získávali tuto přírodní látku nařezáváním stromů a žvýkali ji). Ze vzduchu zahlédl špičky dvou pyramid. Cyrus Longworth Lundell areál i pojmenoval a toto jméno se používá dodnes – v mayštině „ca“ znamená „dvě“, „lak“ je „sousední“ a „mul“ znamená „mohyla“, což dává dohromady „dvě sousední mohyly (pyramidy)“. V současnosti je známo, že centrum Calakmulu se ve starověku jmenovalo Ox Te' Tuun (Tři kameny). Přestože byl Calakmul od třicátých let minulého století znám, až do konce 80. let neproběhly na pyramidách Estructura II a Estructura I žádné podstatné restaurátorské práce, Calakmul Special Project spustili až v roce 1993. Dodnes je díky menšímu počtu zásahů, v porovnání např. s Chichén Itzá, autentičnost areálu ohromující, i s ohledem na drsné klimatické podmínky v džungli, tedy především vlhkost a vysoké teploty.

Náměstí Grand Plaza, kde stojí kromě Estructury II i IV, V, VI a VII, měří 200×60 metrů. Nachází se zde i významné procento stél, téměř 50. Calakmul je pozoruhodný mimořádným počtem objevených stél (120), které mají nesmírný význam pro poznávání historie mayského osídlení. Náměstí, jeho pyramidy i oltáře byly v dávné minulosti natřeny převážně svítivou červenou barvou, nechyběly modrá, žlutá i zelená. Hlavní náměstí areálu žilo přes 1200 let až do konce 9. století. Archeologové se domnívají, že v jedné z hrobek v Estructuře II byl pohřben Yuknoom Yichʼaak Kʼahkʼ, jeho nástupce Yuknoom Took´ K'awiil v Estructuře VII.


Nástěnné malby v Calakmulu jsou nepřístupné. Uvidíte je pouze na informační ceduli.

Charakteristickým glyfem Calakmulu je hadí hlava, četl se „kaan“. Calakmul se označoval jako „království hadů“, či „hadí království“, králové byli „božští páni království hadů“. Díky stélám a těm, kteří jejich texty umějí přečíst, známe i jména králů. Např. Yuknoom Chʼeen II. žil v 7. století, dožil se osmdesáti let a je označován jako Veliký. Království Kaan vládl po padesát let v časech největší slávy a mocenské síly. Jeho nástupce Yuknoom Yichʼaak Kʼahkʼ zemřel mnohem mladší, ale pravděpodobně byl vůdcem v době významné vítězné bitvy nad Tikalem v roce 695. Mocenská rivalita mezi mayskými velmocemi se však později obrátila opačným směrem. Bylo identifikováno více než 20 králů pokrývajících časové rozpětí přes 400 let. Každopádně, jak Calakmul, tak Tikal, byla velká předklasická mayská osídlení, jejichž sláva pokračovala až do konce klasického období. Posledním králem Calakmulu byl zřejmě Aj Took, jeho jméno je zaznamenáno na stéle ze začátku 10. století.

Archeologové dosud objevili tři místa s mayskými nástěnnými malbami. Nejznámější je Bonampak v Chiapasu, dalším San Bartolo v Guatemale nedaleko Tikalu a třetím Calakmul. Má to ovšem háček. Vlastně pořádný hák. Na rozdíl od Bonampaku jsou malby v Calakmulu nepřístupné. Průzkum pyramid Calakmulu odhalil nejen nádherné nástěnné malby, ale i štukové vlysy a pohřební komory králů a šlechty. Kostra zabalená do kožešiny jaguára, propracované nefritové a jadeitové masky, bohatá škála tělesných ozdob jako náušnice a náhrdelníky, keramické nádoby. Spousta nálezů je vystavena v Archeologickém muzeu v pevnosti San Miguel v Campeche.

Před půl rokem se v Calakmulu nic nedělo, současné práce návštěvu ovlivní především s ohledem na čas, poslední vstup je v 10 dopoledne. Byl jsem v Calakmulu pozdě? Jistě to ještě nedávno bylo bez silničních komplikací a na delší dobu. Ovšem pozdě se dostaví ti, kterým v budoucnosti kvůli zvýšené návštěvnosti úřady zamezí vstup na pyramidy. Logické, musí se chránit, a příliš lidí je příliš lidí. To už ale bude jiný Calakmul.

Základní informace: Instituto Nacional de Antropología e Historia / INAH