Východiskem k pláži Iztuzu je městečko Dalyan. Existují dvě varianty, jak se dostat na pláž. Po silnici je to asi 12 kilometrů, v Dalyanu je dostatek taxíků, na kraji pláže je parkoviště. Výhodou jízdy autem je, že z této jihovýchodní strany uvidíte Iztuzu z výšky, odkud jsou nejhezčí fotografie, nejlépe zachytí, jak kosa pláže dělí sladkovodní deltu řeky a moře. Atraktivnější je ovšem loď po stejnojmenné řece Dalyan, která zakotví u opačné strany pláže. V přístavišti v Dalyanu je spousta nabídek na plavbu lodí. Nejlevnější za 140 tl je plavba tam a zpět. Ráno od 10:30, první možný návrat (kteroukoli lodí) od 13:00. Lze si pronajmout privátní loď, cena se šplhá do tisíců, lze vyrazit na cca pětihodinový výlet přes různá zajímavá místa, cena se pohybuje ve stovkách tureckých lir. Loď pluje z Dalyanu rozvětvenou deltou, městečko zmizí, všude kolem hradby rákosí. Plavba trvá nejméně 40 minut, spíše až 50. Pohodová, vodních ptáků ovšem moc k vidění není, v dálce volavky. A na pláži racci. Číhají na hostinu, vylíhnuté malé želvičky jim nepochybně chutnají. Želvy se na pláži objevují v noci, to je lidem zapovězená.

Přes řeku nevedou ani v Dalyanu žádné mosty, není důvod. Dalyan je sice turistické místo, spousta hotelů, restaurací, nabídek na plavby po řece a dalších výletů. Rozkládá se na levém břehu a nejživěji je v okolí jejích břehů v centru. Na druhé straně řeky jsou starověké ruiny města Kaunos a skalní hrobky, fasády těch nejhonosnějších připomínají průčelí helénistických chrámů se dvěma iónskými sloupy. Nic víc, tam za řekou je venkov. A přes řeku fungují převozníci. Převoz je pouze na dvou místech, cena… pán na malém člunu, který ručně vesloval na druhou stranu, si řekl o 2×15 tl, chlapík kousek dále s motorovou loďkou hned stovku, prý jsou to jen tři libry. Každopádně, z některých restaurací je parádní výhled nejen na řeku, ale i nahoru na skalní hrobky. Kaunos byl v dávné minulosti důležitým námořním přístavem, jehož historie sahá až do 10. století před naším letopočtem. V současnosti leží jeho ruiny několik kilometrů od pobřeží. Někdy v 15. století byl Kaunos opuštěn, současné antické vykopávky jsou nečekaně rozsáhlé.


Vyplutí z Dalyanu, hrobky ve skalách nad řekou


Plavba k Iztuzu krajinou bez lidí


Plavba k Iztuzu, rákosí a skály


Pláž Iztuzu

Lodí i autem doporučujeme vyrazit co nejdříve dopoledne, postupem dne se části pláže s lehátky a slunečníky plní (cena za dvě lehátka a slunečník 100 tl na podzim 2023). V 11 dopoledne bez lidí, o několik hodin později plno. V 80. letech minulého století byla plánována stavba hotelového komplexu, financován byl z fondů německé rozvojové pomoci, což mělo podnítit masovou turistiku v oblasti. Ochránci přírody boj vyhráli a Iztuzu byla zachráněna. I v tehdejší Spolkové republice Německo vyvolal projekt veřejné pobouření, není divu, když byl podpořen penězi z veřejných prostředků. Protesty vedla June Haimoffová, přidávaly se ekologické organizace. O svých aktivitách napsala knihu Kaptan June and the Dalyan Turtles, která je příběhem o záchraně této písečné kosy jako želvího domova a jednoho z nejkrásnějších koutů turecké přírody. V současnosti se o mořské želvy stará místní organizace DEKAMER, což je centrum pro jejich výzkum, záchranu a rehabilitaci, věnuje se i osvětě veřejnosti (vzniklo v roce 2009).


Iztuzu žije


Prázdná lehátka na pláži Iztuzu dopoledne


Delta řeky Dalyan


Přístaviště v Dalyanu

V současnosti je İztuzu Plajı (v turečtině) vyhledávaným turistickým místem, ovšem s dostatečnou ochranou. Turistická zařízení na obou koncích pláže jsou navržena tak, aby minimalizovala dopad na životní prostředí. Asi 4,5 kilometrů dlouhá pláž je lidmi obsazena pouze na obou koncích, ti, kteří urazí kilometr dva, užijí si ji téměř opuštěnou.

Turecko má nádherné pláže. A chrání je. Další oblíbenou je Patara. Údaje se různí, četl jsem 12, 15 a někde i 17 km písku a panenské přírody. Podobně jako Iztuzu, i tato pláž patří lidem jen od osmé ranní do večera, přes noc zde želvy kladou vejce. Ideální místo pro procházky – vlny omývají nohy, na druhé straně se vzpínají duny nejjemnějšího písku, občas vyšší než člověk. Lehnout si do nich se ale vlastně nesmí, lidé se mají držet v pásu asi 20 kroků od břehu a duny přenechat želvám. Stejnojmenná vesnička Patara je od pláže vzdálena asi 1,5 kilometru a místní se rychle přeorientovali na turistický ruch, je zde řada penziónů, hotelů i restaurací. V jejich nabídce je zahrnut i odvoz a přívoz z pláže, raději ale pěšky, silnička totiž vede antickým městem, a tak si lze prohlédnout zbytky chrámů, divadlo, vítězný oblouk. Co lepšího si cestou k pláži přát. Ovšem, zatímco na letiště Dalaman je to z Dalyanu pouze 30 km, Patara je vzdálená přes 100 km směrem Fethiye a Kaş. Každopádně, Iztuzu i Patara jsou pláže, kde si lze užít moře a písek téměř o samotě, pokud ujdete pár kilometrů od obsazených krajů, kde jsou lehátka k pronajmutí, sprchy, toalety i restaurace či bar.

Iztuzu je jedním z nejvěhlasnějších hnízdišť želv ve Středozemním moři. Caretta caretta, česky kareta obecná, běžně dorůstá metru délky. Na Iztuzu kladou želvy vejce, což neznamená, že se s nimi běžně setkáte (četl jsem na internetu článek, že kareta kousla plavajícího člověka, což je nepochybně hodně nepříjemné, ale i jednou za deset let, jak se říká). Omezení je na Iztuzu spousta, mj. udržovat od želv odstup, nedotýkat se jich, fotografovat bez blesku, na pláž bez psů, bez vozidel, nelehat si v označených zónách hnízdění, ve vodě bez motorových člunů až do míle od pláže.