Musím přiznat, že v sousední Gruzii se opravdu dobře jí a pije. Ovšem neméně dobře se najíte a napijete i v Arménii. Oba národy jsou pohostinné a jejich kuchyně rozmanité, v tomto směru si naši hosté jistě nebudou stěžovat. K pití je tradicí jak víno, tak arménský koňak, ale budete možná překvapeni, že se v Arménii pije též pivo. Není sice tak báječné jako české, ale má svou tradici a historii a to tak starou, že arménské pivo dodávali i královně Kleopatře. Nejznámější jsou značky Kotayk, Kilikia a Gyumri. Jídlo se liší podle jednotlivých regionů. Například v provincii Shirak na severu Arménie, kdysi zasažené tím strašným zemětřesením v roce 1988, je národním jídlem qala – hlava ovce nebo býčka. Populární jsou v Arménii šašliky z různých druhů masa, nebo mleté maso s rýží a kořením zabalené ve vinných listech, kterému se říká dolma (právě dolmou a báječným sušeným masem basturmou jsem byl v rodině Sarkisjanů pohoštěn). Kuchyně se též liší podle ročního období, kdybyste jel do Arménie nyní na jaře, zjistíte, že po odchodu zimy se sbírá a vaří mnoho druhů bylinek. V zimě vás Arméni pohostí kravími nožičkami, ty se vaří celou noc a je z toho opravdu silný vývar, pravá hustá zimní polévka chaš. Jí se hned po ránu a také se k ní hodně pije. A po takovém těžkém jídle se dobře spí.