Když řeknu Kypr, co Vás napadne jako první? Právě nyní,
v době, kdy články o krizi na Kypru plní média.
Klid. Člověk si na Kypru odpočine. A nemám na mysli jen ty, kteří na Kypr
přiletí na dovolenou. Kypr je prostě příjemným místem k životu.
Všechno je blízko a pokud si člověk potřebuje něco vyřídit, vše lze
poměrně jednoduše, služby fungují v pohodě a bez zbytečných průtahů.
Uvedu jednoduchý příklad – nedávno jsem potřeboval mezinárodní
řidičský průkaz. Představovali jsme tehdy kolegům z Česka kyperské
památky a u jedné jsme je vyložili i s průvodkyní a mě řidič odvezl
na nedaleký úřad. Za čtvrt hodiny jsme byli zpět i s řidičákem, lidé
si ještě ani nestačili pamětihodnost prohlédnout. V tom to je. O Kypru se
nyní píše v souvislosti s finanční krizí, že končí daňový ráj. Tak
jednoduché to není, mimochodem, já s výrazem daňový ráj vůbec
nesouhlasím, současných 10 procent není žádný daňový ráj. Krize? Na
Kypr dorazili novináři a zjistili, že nemají o čem psát a co natáčet.
Byli tam týden a nic se nedělo. Takových tam byly celé štáby. Co mají
domů hlásit… Pak se chytali všeho a někteří to vysloveně
nafukovali.
Zkuste tedy rozptýlit obavy turistů z dovolené na Kypru. Já mohu
za sebe říci, že jsem byl na Kypru v době, kdy „to“ vypuklo. Zatímco
české titulky hlásily fronty před bankomaty, na Kypru probíhal karneval a
po něm začátek předvelikonočního půstu, který je dnem pracovního volna.
A nepotkal jsem jediného naštvaného člověka, všichni se
bavili.
To, co se na Kypru dělo, se nedotklo a nedotkne turistů. Výběry
z bankomatů byly pozastaveny, ale jen – a to se v článcích a
komentářích u nás opomíjelo – u dvou bank. Což se turistů nedotklo,
protože si mohli vybrat z bankomatů jakékoli další banky. Že byly dvě
banky zavřené, to je přece turistům jedno. Výběry s limitem asi 300 eur
na den se také týkaly těch dvou bank, já například jejich klientem nejsem
a nijak jsem „krizi“ nepocítil, přestože jsem v té době též byl na
Kypru. Co se týká cestovního ruchu, na Kypru funguje všechno a fungovat
nepřestane. Hotely, restaurace, obchody, vše je otevřené a normálně
funguje. A už vůbec žádné násilnosti, nedá se to srovnávat s tím, co
se odehrávalo loni v Řecku. I když i v Řecku byl rozdíl mezi protesty
v Aténách a pohodou na ostrovech, na těch menších ani nevěděli, co se to
v hlavním městě vlastně děje. Současná situace – což bych trochu
opatrně tvrdil – může naopak přinést pro turisty výhodu, protože lze
předpokládat, že klesnou ceny v restauracích i obchodech. Už nyní
klesají ceny realit. Každopádně cestovní ruch si na Kypru hlídáme, je to
pro Kypr zásadní odvětví, které tvoří významnou část příjmů. Nyní
se sice prodeje přibrzdily, přesto jsou od března hotely téměř plné na
celou sezónu a na léto hlásí stop stav. Pokud tedy přijedou individuální
turisté bez zajištěného ubytování, nemusí být jeho sehnání
nejjednodušší.
Kyperské moře
Kyperské pobřeží u hrobek králů nedaleko Pafosu
Proč není na Kypr přímá letecká linka z Prahy?
ČSA zrušily přímé lety loni a žádná jednání o jejich obnovení
neprobíhají. Přirozené by asi bylo, kdyby je zastoupily kyperské aerolinie,
bohužel Cyprus Airways jsou v ještě horší situaci než ČSA. Proč ČSA
přímou linku na Kypr zrušily, je pro nás velká neznámá, přestože to
oficiálně zdůvodnily nezájmem v destinaci. Ale – měly na Kypr sedm
letů týdně a v létě dokonce devět. Proč z devíti rovnou na nulu? Jak
může být nezájem v destinaci, vždyť jsem teď uprostřed března letěl
na Kypr s Austrian Airlines a v letadle do Vídně i z Vídně byste
nenašel volné místo. Obsazenost z Prahy byla vysoká též. Na Kypr létá
ročně asi 20 tisíc českých turistů, to číslo nebude skokově padat ani
se zvedat, většina létá s cestovními kancelářemi a tedy chartery.
Přibližně 20 procent z nich cestuje individuálně, to je asi
4000 ročně. Ti létají přes Vídeň, to je nejideálnější a
nejrychlejší spojení, lety na sebe dobře navazují. Přestože Austrian
Airlines zvedly ceny, jsou pořád levnější, než bývaly ČSA, letenky lze
dostat za 11 000 i méně. Nás netrápí ani tak neexistence přímého
spojení, ale ceny letenek. (Srovnatelné ceny mají Lufthansa i LOT, ale
jejich lety jsou většinou o několik hodin delší díky horší návaznosti
ve Frankfurtu a Varšavě – pozn. pn.)
Jaká jsou Vaše nejoblíbenější místa na Kypru?
Spíše než místa bych zdůraznil roční období. Já když letím na Kypr
soukromě, tak jsem vlastně také turista a nejraději mám Kypr koncem září
nebo v první polovině října. V létě teploty stoupají až na
40 stupňů a to už je až příliš vedro. Koncem září je vše po sezóně
zklidněné, teploty se pohybují kolem 30 stupňů, moře je vyhřáté, zraje
víno. Snad jediným mínusem je, že se dříve stmívá, zatímco v létě
svítí slunce do devíti večer. Ale posezení venku za soumraku a
v příjemných teplotách bez klimatizace má své kouzlo. Pokud bych přece
jen měl upřednostnit nějaké místo, nejraději jezdím do Pafosu, který je
různorodější než města na východě Kypru. V Pafosu sednete do auta a za
pár minut jste na vinicích a v horách, v nichž se schovávají staré
kostely zapsané na listině světového dědictví UNESCO.
Říká se, že Kypřané jedí s takovou rozkoší, jako by právě
to dnešní jídlo mělo být jejich posledním. A také, že nejedí, aby
žili, ale žijí, aby jedli. Připomíná to marketingová hesla.
Nejen, že se říká, že jedí, jako by toto jídlo mělo být jejich
poslední, tedy jako by měli zítra zemřít, ale také, že si staví domy,
jako by měli žít věčně. Kypřané mají opravdu poměrně velké domy.
Nedávno jste mohl číst titulky na internetu, že Němci jsou nejchudší
v Evropě, naopak Kypřané po Lucemburčanech nejbohatší. Kypřané totiž
mají majetky v nemovitostech a půdě. Většina opravdu bydlí ve vlastním.
Ale zpět k jídlu. Není pravda, že by se na Kypru všichni denně
nacpávali, že by si neustále dopřávali meze. Na Kypru se říká
mezeves – chuťovky. Je to způsob stolování, který se dá přirovnat ke
španělskému tapas. Vyvíjí se to dlouhodobě a liší se oblast od oblasti.
V dřívějších dobách se převážná většina obyvatel živila
zemědělstvím a lidé celý den trávili na polích. Když zašli v poledne
domů, nebo za nimi na pole někdo z rodiny přišel, přinesl to, co bylo
místně a časově k dispozici. Nebyl čas vyvářet a tak to byl třeba
zbytek masa, pár oliv, trochu chleba, nakrájela se okurka. Ten vývoj trval
staletí a dnes, kdy už pomalu nevíme, co bychom si dali, je z toho
„specialita“ pro turisty. V pětihvězdičkovém hotelu vám nabídnou
fazolovou polévku a je to delikatesa, a přitom před padesáti lety to jedly
naše babičky a dědové to odmítali. Meze dnes může být bohaté, třeba
i rybí a z mořských plodů. Ovšem, má to svůj styl. Vy si máte dát od
všeho opravdu chuťovku, na jedno či pár kousnutí, kousek masa ze špejle,
kousek dalšího masa, musí na to být čas, nejde o to se nacpat, aby se
člověk odvalil si lehnout. To pak ani zdravá středomořská kuchyně není
zdravá, to se vrátíte z dovolené o čtyři kila těžší. Na Kypru
nechodí dva tři lidi na meze. Vždy je u toho více lidí, například když
se sejde rodina při příležitosti nějakého svátku, to hoduje 20 až
30 lidí. Takový oběd začíná v jednu hodinu a trvá do pěti odpoledne,
povídá se, pomalu se jí. Ale meze není typické kyperské jídlo.
Kyperské hodování
Kyperská večerní nálada
A co byste nazval typickým či národním jídlem?
Když se na Kypru přiblíží léto, na svátek sv. Heleny a sv. Konstantina
21. května, lidé vyrážejí do hor na tradiční pikniková místa a tam se
rožní maso. Souvlaki. To vídáte v restauracích, jsou to malé špízy
s kousky masa. Souvla, to je asi takovýto špíz (pan Orphanides roztáhl
paže) a na něm pořádné kusy masa. To se rožní ve velkém, to je typické.
A všude na Kypru si všimnete pecí, nejen na vesnicích, ale i v hotelích
v restauraci u pláže. V těch pecích se tradičně peče chleba na celý
týden pro celou rodinu, on ten týden vydrží, a také se v ní pečou
další pokrmy, například dušené maso s cibulí – tavas. Připravuje se
to tak, že se pec vystele dřevem, to se zapálí a nechá hořet. Když je pec
dostatečně rozžhavená, vše se vymete a dovnitř se dá kotlík s masem,
případně pekáč s bramborami, zavřou se dvířka a zadělá se to hlínou.
V postupně vychládající peci se to dělá přibližně pět hodin.
Jaký byste doporučil kyperský festival? Je vhodné letět na Kypr
o Velikonocích?
Velikonoce jsou na Kypru významnějším svátkem než Vánoce. Pokud turisté
nejsou pravoslavného vyznání a nechodí na bohoslužby, budou jen chodit
kolem, bez jakéhokoli vztahu, příliš smyslu tam v takovém případě
nevidím. V tu dobu přilétá hodně Rusů, což je právě otázka
náboženství, Velikonoce jsou v pravoslavném světě více duchovní
záležitostí než u nás, kde máme pomalovaná vajíčka, pomlázky a tím
to pro většinu lidí končí. Spíše bych doporučil na podzim festival vína
v Limassolu, žije tím celé město, víno teče proudem a teče zadarmo. Ve
starověkém divadle v Kourionu se zase konají divadelní Shakespearovy
slavnosti, kam pravidelně jezdí soubor ze Stratfordu. A i když se hraje
Shakespeare, je z toho taková party, protože Britové si otevřou
příruční ledničky, vytáhnou pivo, víno, pojídají sendviče. Zábavný
je též březnový karneval v Limassolu. Naše organizace vydává pravidelný
měsíčník, kde nejatraktivnější akce na Kypru inzerujeme.
Většina lidí vždy létala na Kypr kvůli moři a asi tomu tak je
i dnes. Přesto – kyperský cestovní ruch se orientuje i na alternativní
způsoby dovolené.
Ještě před 10–15 lety byl Kypr destinací Sea & Sun. V sílící
konkurenci hledali Kypřané, jak využít přírodního prostředí. Vždyť
Kypr na poměrně malém prostoru nabízí značné výškové a klimatické
rozdíly. Vybudovaly se naučné stezky, jako příklad uvedu stezku Afrodita,
která mapuje oblast Pafosu a míst, kde stály ve starověku chrámy, v níž
se bohyně narozená na Kypru uctívala. Další stezky vedou po vinicích a
sklepích apod. Pohoří Troodos je protkáno cyklostezkami, uvidíte cedry,
vinařské vesničky, staré kostelíky. Cyklostezky jsou vybudovány
i u moře, kde se v nulovém převýšení mohou projet i děti. Limassol
má na šířku od moře sotva dva kilometry, ale po pobřeží se táhne snad
25 kilometrů. A po celé délce je vybudovaná cyklostezka i pěší stezka.
Můžete jít s dětmi na procházku, kam dojdete, tam dojdete,
i z přilehlých oblastí jezdí zpět autobusy a stojí jediné euro.
Příměstský autobus jezdí až k památkám v Kourionu. A tak je to na
Kypru téměř všude. Soustředění na Kypru mívají sportovní kluby.
Začali to fotbalisté, v našem zimním období, to je na Kypru nějakých
12–15 stupňů, tam z ČR bývají každoročně dva tři týmy, celoevropsky
jsou to desítky. Díky báječným podmínkám tam trénují i cyklisté,
pravidelně tam jezdí olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý, který letos
zopakoval své vítězství v Cyprus Sunshine Cupu. Na Kypru jsou čtyři
golfová hřiště, přesto golfisté tvrdí, že je to málo. Ve vodách kolem
Kypru je množství skvělých potápěčských lokalit, kde nechybí ani vraky
lodí, rozšířené jsou i vyjížďky na koních.
Starověké mozaiky v Pafosu
Bazilika Hrysopolitissa. U jednoho ze sloupů před bazilikou byl údajně
bičován sv. Pavel.
Commandaria je nejstarší víno na světě s původní recepturou.
Jak ho pijí Kypřané?
Spousta lidí na Kypru ho považuje za mešní víno a také se jako mešní
víno používá. Je to světoznámé víno, ale že by se na Kypru pilo ve
velkém, to rozhodně ne. Možná jste sám zažil, že Vám Kypřané nabídli
po večeři něco ostřejšího, chlapské kyperské pití je zivania,
Commandariu nabídnou spíše ženám. Commandaria se pila v Čechách už za
Karla IV. Tehdy putoval Evropou kyperský král Petr I. z dynastie Lusignanů a
snažil se sehnat podporu pro uspořádání křížové výpravy. Jednal
s papežem, v Anglii, Itálii, Německu a také v Čechách. Petr I. sebou
vozil právě Commandariu, protože jiná vína by se cestou zkazila. Z té
doby je Commandaria známá nejen u nás, ale i v Anglii a jinde v Evropě.
Postava Petra I. je známá z muzikálu Noc na Karlštejně, kde ho hraje
Waldemar Matuška. V muzikálu se mu říká král cyperský, což mnoho lidí
mate a ani si neuvědomí, že je to kyperský král.
Kde nakupujete v Praze kyperské speciality, například sýr
halloumi?
Kyperské speciality se podobají řeckým, ale i arabským specialitám.
Kyperskou specialitou je mj. bulgur, ten se na Kypru velmi ujal. Je bulgur
arabský? Turecký? Kyperský? Každý Kypřan bude tvrdit, že je kyperský,
vždyť jako jednu z příloh ho na Kypru dostáváte pravidelně.
V Opletalově ulici ho kupuji v arabské prodejně, v řeckých ho
nemívají, protože Řekové ho nejedí. Sýr halloumi snad má kyperský
původ, ale byl již v dávných časech rozšířen i v Řecku a na
Blízkém východě. K výrobě se používalo kozí mléko, dnes i ovčí
nebo nějaká směs. Halloumi seženete v řeckých prodejnách. Kdysi se ho
podobně jako další speciality snažil dovážet pan Fábry, ale nemohl
prorazit politiku, kterou zde razí velké řetězce a to přesto, že Halloumi
má životnost rok. Dnes se halloumi vozí v malém z Německa.
Více o Kypru na www.visitcyprus.com